Maouzoun

The event is expired

Ny og tradisjonell norsk-arabisk musikk på oud, cello og fiolin!

Da oud-spiller Shble Saleem og fiolinist Inger Hannisdal møttes ved en tilfeldighet i Oslo, oppdaget de en felles lidenskap for de arabiske instrumentalmusikk-tradisjonene fra forrige århundres Egypt og Syria. Det var ingen tvil – de var nødt til å skrive musikk sammen.
På den tiden studerte Inger arabisk musikk i Libanon, mens Shble hadde kommet til Norge fra Sweida i Syria noen år tidligere. Nå, etter mange år med dypdykk i arabisk maqam, presenterer de endelig Maouzoun موزون.
Verket tar i bruk rammer fra klassisk arabisk musikk, men reflekterer også vår samtid her i Norge.
«Maouzoun» er et arabisk ord med mange forskjellige betydninger. Det kan oversettes til «med rytme» eller «i takt», og kan knyttes til rytmikken i det arabiske språket, som er grunnlaget for rytmene i arabisk musikk. Ordet kan også beskrive at noen er velbalansert, harmonisk og stabil. Verket Maouzoun موزون søker å få mange forskjellige elementer til å gå i takt med hverandre: det gamle og det nye, det norske og det arabiske, det komponerte og det improviserte, Norge og Midtøsten – og bringe dem sammen, til en velbalansert og harmonisk enhet.
Shble Saleem fra Sweida i Syria er oud-spiller og komponist basert i Oslo. Oud er et sentralt instrument innen arabisk musikk, og er stamfaren til den europeiske lutten som igjen er opphavet til gitar og andre strengeinstrumenter. Shble har spilt på mange festivaler og scener i Norge, blant annet Nasjonal Jazzscene, Oslo Konserthus, Cosmopolite, Kampenjazz, Mandaljazz, Riksscenen, Ultimafestivalen og Oslo Pride.
Inger Hannisdal har spilt flere ganger før på Vega, blant annet på Vegadagan i fjor med egen trio. Hun er fiolinist og lager musikk som ligger i møtepunktet mellom folkemusikk, samtids- og improvisasjonsmusikk. Hun studerte arabisk musikk ved Université Antonine i Libanon, og spiller med en rekke ensembler for tradisjonsmusikk fra Midtøsten, inkludert det syriske folkemusikkbandet Assa’aleek.
Cellist Ellen-Martine Gismervik har sin utdanning i klassisk musikk fra Universitetet i Stavanger. Gjennom sitt frilansvirke opptrer hun innenfor flere sjangre, og har nylig gjestet prosjekter som Podiumfestivalen i Haugesund, Nasjonal Jazzscene og Ultimafestivalen. Hun er også ofte å se på scenen for populærmusikk, og har samarbeidet med flere nasjonale og internasjonale artister som girl in red, Astrid S og Delara. Sammen med sistnevnte opptrådde hun på Spellemannsprisutdelingen i 2019, en pris hun selv mottok sammen med strykeorkesteret 1b1 i 2014.
Konserten er støttet av Kulturrådet og Olex AS

Arrangementsinfo

23. juli 2022 20:00
23. juli 2022 21:30