Roy Jacobsen – forfattersamtale

The event is expired

De som var så heldige å være til stedet på åpningen av Vega Verdensarvsenter i 2019 vil nok aldri glemme den gripende og rørende talen til Roy Jacobsen. En tale som traff alle tilhørerne rett i hjertet og som det fortsatt går gjetord om langt utover Helgelands grenser! Endelig kommer han tilbake. Vegadagan ønsker velkommen til forfattersamtale med Roy Jacobsen!

Roy Jacobsen fikk sitt store gjennombrudd for over 30 år siden med Seierherrene. Romanen ble folkelesning, den ble tildelt Bokhandlerprisen og nominert til Nordisk råds litteraturpris. Seierherrene er et rikt epos om vår egen tid, om det ufattelige spranget Norge som samfunn gjorde i løpet av et halvt århundre. Boken handler om arbeiderklassen som kom seg opp og fram i verden. Det er en bredt anlagt slektskrønike som spenner over tre slektsledd. Vi følger Marta og hennes familie fra Helgelandskysten sommeren 1927 til Oslo våren 1990. Med Rogern fra Årvoll som forteller i romanens andre del, får vi innblikk i landet og historien fra en annen innfallsvinkel. Roy Jacobsen skildrer dette store tidsspennet med en imponerende innsikt og kunnskap, på en måte som har satt spor i norsk skjønnlitteratur.

Seierherrene bærer bud om mye av det som kom senere i Roy Jacobsens forfatterskap, som serien om Ingrid Barrøy (De usynlige (2013), Hvitt hav (2015), Rigels øyne (2017) og Bare en mor (2020)).

Med De usynlige er Roy Jacobsen tilbake i samme miljø som er skildret i første del av Seierherrene, kystproletariatet. Handlingen utspiller seg på en liten øy helt ytterst i havgapet på Helgelandskysten, i årene fra 1913 til 1928.

Som forfatteren selv sier:

«Det fantes tusenvis av slike øyer på norskekysten. I dag er det ingen. De fortjener å bli sett».

En prisbelønnet og høyt skattet forfatter kommer til Vegadagan

Roy Jacobsen er en av Norges mest leste forfattere og bøkene hans er utgitt i 37 land. Han har mottatt det meste av litterære priser, bl.a. Tarjei Vesaas debutantpris, Kritikerprisen, Ungdommens Kritikerpris, Riksmålsprisen, Bokhandelprisen, Gyldendalprisen, og er to ganger nominert til Nordisk Råds Litteraturpris. Både Hoggerne og Vidunderbarn har vært innstilt til den internasjonale IMPAC-prisen. I 2017 ble han shortlistet til The Man Booker International Prize for De usynlige, som den første norske forfatter noensinne.

Samtalen ledes av Berit Martinussen.

Arrangementsinfo

16. juli 2022 18:00
16. juli 2022 19:30