Marja Mortensson bestillingsverk

The event is expired

25. juli blir det urfremføring av eget bestillingsverk til Vegadagan!

Marja Mortensson er en av de aller fremste tradisjonsbærerne for sørsamisk og umesamisk joiketradisjon. Sammen med bandet sitt, Daniel Herskedal og Jakop Janssøn, har hun med seg et helt nytt bestillingsverk til Vegadagan – Båalmaldahkesne.

Verket Båalmaldahkesne (er flettet sammen av to fletter) utforsker hvordan livene våre er flettet sammen til den kulturen vi tilhører. Hvordan kunnskap kan forsvinne om den ikke har et levende bruksmiljø. I dagens samfunn har vi omfavnet det moderne livet og teknologien, og kanskje ikke sett oss tilbake. Men hva skjer når følelsen av å måtte stoppe opp, tenke etter, puste og på nytt lære oss å ta i bruk gammel kunnskap kommer.

Suejnieh – skohøy, er for Marja symbolet på gammel kunnskapsoverføring. Det har vært brukt så lenge mennesket har eksistert i kalde arktiske strøk, de flettes sammen til provnege. Voedtegh er flettede skobånd av garn som surres rundt skoene for å holde snøen unna. Gierkie-baarkaldahke er flettebånd som er pyntet med perler, som festes til hår-fletter. Osteformer som er laget av flettede røtter. Og ikke minst joiken som fletter generasjonene sammen og gir evig liv.

Marja Mortensson har noen produktive år bak seg. I 2018 ga hun, sammen med Daniel Herskedal og Jakop Janssønn, ut det kritikerroste albumet Mojhtestasse som fikk Spellemannprisen i klassen folkemusikk. I 2021 slipper de albumet Raajroe med Kringkastingsorkesteret. Hun har et brennende engasjement for å synliggjøre det sørsamiske språket og formidle kunnskapen om en stille tradisjon som ikke alltid har fått leve på sine egne premisser.

Daniel Herskedal er komponist og tubaist og vant nylig Spellemannprisen for sitt album Call for Winter.

Jakop Janssønn er komponist og slagverker, og har skrevet musikk til bla. dokumentaren Ishavsblod og ga i høst ut debut-albumet Bricoleur.

Arrangementsinfo

25. juli 2021 19:30
25. juli 2021 21:30
Vega Kirke