Utstilling – Nååke gåkka

The event is expired

Velkommen til å bli med på å utforske det samiske i Vega i en samisk forskningsstasjon og utstilling.

Utstillingen varer fra 6.- 30. juli.
Åpningstider: 08-20 man-fre, 09-16 lør-søn.

Åpningsarrangement: 5. juli kl 20.00.

I prosjektet «Nååke gåkka» inviterer kunstnerne Sissel Mutale Bergh og Vibeke Emilie Steinsholm publikum med på en undersøkende utstilling på Vega Verdensarv senter (VVAS):
«Nååke gåkka» er hovedutstillingen i senterets temporære avdeling sommeren 2021, og formidles som en del av senterets tilbud.

Utstillingens basis vil være en forskningsstasjon med et tenkekart over Vega, hvor publikum inviteres inn til å bidra.

Utstillingen består i tillegg av tegninger, tekstiler, foto, film og skulpturelle objekt. Arbeidene undersøker språklige forbindelser mellom lokale kystuttrykk og en historisk samisk kulturforbindelse. Utstillingen byr på ulike innganger til en fortelling om en samisk kulturarv, og er en nylig påbegynt samtale.

Prosjektet startet egentlig som en undersøkelse av stedsnavn og dialektord på Vega for å spore opp likheter og ulikheter mellom det sørsamiske /kystsamiske og Vegas rike og spesielle dialekt. Så kom Covid 19 og satte en bremse for denne muligheten: Kunstnerne kunne ikke reise rundt, dra på besøk, gjøre grundige undersøkelser som intervju, samle fortellinger m.m.
Men arbeidet med sporingen av ord, stedsnavn og fortellinger vil fortsette sammen med publikum gjennom workshops og samtaler – og gradvis flettes inn i sommerens utstilling «Nååke gåkka». Barn kan delta på ulike verksteder som sørsamisk håndverk, sjøsamisk inspirerte mattradisjoner, og guidet ekskursjon til samiske steder på Vega som «Ol Thomsa håla»

Arrangementsinfo

5. juli 2021 20:00
30. juli 2021 20:00